Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA plánují převrat, tvrdí venezuelská vláda

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská opozice ohlásila na tento čtvrtek velkou demonstraci za referendum o odvolání prezidenta Nicoláse Madura. Jeho vláda tvrdí, že jde o plánování státního převratu, do kterého jsou zapojeny také Spojené státy.

Socialistická venezuelská vláda obviňuje Washington a opozici z plánovaní převratů velmi často. Představitelé USA tato obvinění opakovaně odmítají.

Venezuelské ministerstvo zahraničí nově vydalo zprávu, ve které protestuje proti výzvě USA k propuštění jednoho z hlavních vůdců venezuelské opozice Daniela Ceballose. Ten byl o víkendu po roční přestávce přesunut z domácího vězení zpátky za mříže. Prý chtěl před čtvrtečním protestem z domácího vězení utéct a destabilizovat zemi.

"Autorství převratu plánovaného ve spolupráci s antidemokratickou opozicí a světovou pravicí na 1. září 2016 ve Venezuele je nyní zřejmé," uvedlo ministerstvo ve své zprávě. Vláda Baracka Obamy se podle něj "snaží destabilizovat Venezuelu s cílem legitimizovat své imperialistické plány proti míru".

Témata:  Venezuela USA Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy