Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minulý rok zemřelo na silnicích EU 26 tisíc lidí. Nejnebezpečnější je Rumunsko a Bulharsko

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Brusel – Poprvé od roku 2001 vzrost počet mrtvých na silnicích v celé Evropské unii. Nárůst se týká také České republiky.

S odvoláním na připravovanou zprávu Evropské komise, která bude zveřejněna ve středu, to dnes na svém webu napsal deník Die Welt. Zatímco v roce 2014 zahynulo na unijních silnicích 25.700 lidí, loni bylo obětí o 300 více.

Unijní průměr mrtvých při nehodách na jeden milion obyvatel je 51,5, Česká republika se 70 mrtvými tak výrazně zaostává. V roce 2014 se v ČR stalo na milion obyvatel 61 smrtelných nehod.

Podle statistik jsou nejčastější obětí nehod muži, zaujímají 76 procent. Připravovaná zpráva komise dále uvádí, že při nehodách v roce 2015 se vážně zranilo 135.000 lidí, především chodců, cyklistů a starších lidí.

Mezi nejnebezpečnější státy patří Rumunsko (95) s Bulharskem (95), Lotyšsko (94), Litva (82) a Chorvatsko (82).

Nejméně lidí na silnicích pak umírá na Maltě, Švédsku, Nizozemsku a ve Velké Británii, kde je průměr pod 30 mrtvých na milion obyvatel.

S výjimkou Polska (77) si lépe než Česko vedli všichni jeho sousedé. Německo (43) i Slovensko (51) dosáhly lepšího výsledku než unijní průměr, Rakousko (56) ho překročilo.

Témata:  nehody aut EU

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy