Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příliv uprchlíků do Řecka je na minimu. Padesát tisíc jich ale zůstává v táborech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Amnesty International

Atény – Počet uprchlíků připlouvajících přes Egejské moře na řecké ostrovy z Turecka, se zmenšuje. Do aténského přístavu Pireus v Aténách dnes připlulo jen 17 migrantů.

Počet migrantů se postupně zmenšuje od doby uplatňování dohody mezi EU a Tureckem o navracení uprchlíků. Očekává se, že první vyhoštění by se mělo uskutečnit okolo 4. dubna. Dosud jich přitom přicházely denně řádově stovky. Informoval o tom zpravodajský server Ekathimerini.

Po uzavření hranic s Makedonií v Řecku běženci zůstávají. Korespondentka listu The Guardian dnes s odvoláním na prohlášení vlády informovala o více než 50.000 běžencích.

V provizorním uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici, který úřady postupně evakuují, zůstává asi 11.400 lidí. Dalších přes 14.400 běženců je v Aténách, 4300 na egejských ostrovech a zbytek pak v jiných částech země. Ekathimerini uvedl, že v provizorním táboře v přístavu Pireus je 5300 lidí.

Zatímco v únoru denně do Řecka podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlouvalo 1968 běženců, v březnu se jejich počet snížil na 996 denně. Úbytek běženců je znát i na tureckém pobřeží, odkud se vydávají na plavbu na řecké ostrovy.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy