Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská vláda mění směr? Chce otevřít novou kapitolu ve vztazích s muslimy

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Země, těžce zkoušená teroristickými útoky, tahanicemi kolem burkini a eskalací komunálního napětí hodlá od nového týdne jít cestou smíření. Hodlá přehodnotit vztahy s muslimy a začít nový list.

A nejde jen o slova, jsou tu i činy - ministr vnitra Bernard Cazeneuve se setkal s vysokými představiteli muslimů a podpořil snahu o zlepšení vztahů, do nichž bude zahrnuto i vytvoření islámské nadace, financované výhraně penězi od dárců přímo z Francie. 

Jeho oponentem se stal premiér Manuel Valls, který krátce poté vyzval k boji proti "islamistické totalitě", která si vytýčila cíl "rozbít demokracii, zadusit individuální svobodu a nastolení nového společenského řádu, ve kterém dominuje vláda mužů nad ženami".

V uplynulých dnech zhruba 30 měst zakázalo na plážích nosit burkini, islámský "oděv" používaný při plavání. Někteří starostové pak spojují tento akt ze 14. července s útokem na kostel v Saint-Étienne-du-Rouvray, kde zadržovali pět rukojmí a nakonec podřízli krk šestaosmdesátiletému faríři Jacquese Hamela. Dohady kolem zákazů jsou nadále na denním přádku a několik starostů se nechalo slyšet, že hodlají ignorovat nařízení rozhodnutí administrativního soudu, který v jednom městě na Riviéře (Cannes) zákaz odvolal.

Nastane obrat?

Vůdce francouzské rady muslimské víry (French Council of the Muslim Faith, CFCM) Anouar Kbibech nicméně prohlásil, že od jednání s ministrem vnitra očekává změnu ve vztazích mezi obyvateli Francie a muslimy. "Věřím, že tento vývoj skoncuje s nechutnou ságou o burkinách," vyslovil svůj názor. Podpořil ho ministr Cazeneuve, který doufá, že diskuse napomůže "zakotvit Islám do hodnot Francouzské republiky". Zároveň zdůraznil, že jakékoli náboženství musí respektovat francouzské zákony, které striktně rozdělují obě oblasti. 

Jednání by měla vést k vytvoření Nadace pro Islám ve Francii, jejímž cílem má být zajištění finančních prostředků zejména z francouzských zdrojů a tím se postarat o transparentní příjem peněz. Hned na počátku se ale objevil určitý problém, protože volba Jean-Pierre Chevenementa, bývalého sedmasedmdesátiletého ministra obrany do čela nadace vyvolala řadu otázek, proč se vedoucím nestal muslim.

Chevenement se obratně vyhnul jakékoli debatě a pouze sdělil agenuře AFP následující: "Jako bývalý ministr jsem nemohl odmítnout příležitost se podílet na této iniciativě, která poutá velký zájem veřejnosti." Vzápětí přišla hodně chladná odpověď od účastníka rozhovorů mezi Cazeneuvem a muslimskými zástupci. Hakim El Karoui prohlásil, že volba Chevenementa byla "přinejmenším ukázkou jisté nemotornosti".

Cazeneuve má představu, že Nadace pro Islám ve Francii by se měla stát spojovacím mostem mezi Francouzi a francouzskými muslimy. Své funkce v nadaci mají Tahar Ben Jelloun, marocký spisovatel a Kamel Kabtane, rektor mešity v Lyonu. 

Vyřeší Nadace pro Islám ve Francii problémy? (zdroj: Pixabay)

Francouzské sekulární zákony nařizují, že působnost nadace je limitována například v oblasti vzdělání a výzkumu (sekularismus spočívá v tom, že státní moc, instituce a sám stát mají být nezávislé na náboženství a náboženském uvažování). "Pokud budou poskytnuty finanční prostředky, mohou muslimské instituce posílit svou roli v prevenci proti radikalismu," domnívá se Kbibetch.

Spor o burkini pokračuje

Antiislamofobistická skupina, hodlající napadnout nařízení o zákazu burkini tento týden prohlásila, že hodlá intervenovat u soudu, aby si vynutila ve čtyřech městech na Riviéře - Nice, Menton, Roquebrune-Cap-Martin a Frejus - odvolání zákazu. Nice se řadí mezi města, které se odmítly podrobit soudnímu nařízení.

Situace zašla tak daleko, že byly zveřejněny snímky ženy, která byla policií nucena na pláži v Nice svléknout šaty, protože porušovala zákaz. To údajně vyvolalo celosvětové pobouření. Orgány v Nice však uvedly, že pouze policii předvedla, že pod oděvem má plavky a přitom byl snímek pořízen. Město se stále vzpamatovává z teroristického činu, který v červenci spáchal Mohamed Lahouaijej Bouhlel, když vjel s nákladním vozidlem do davu lidí sledujících oslavný ohňostroj - 86 lidí zabil a 400 zranil. 

Témata:  Francie muslimové terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy