Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy v Německu musí přiznat, kdo je otcem dítěte

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Německá vláda dnes schválila zákon, podle kterého budou muset ženy-nevěrnice s pravdou ven. Norma má podle kabinetu posílit práva domnělých otců.

Německé ženy, které zplodí dítě s někým jiným než se svým partnerem, budou muset partnerovi na jeho žádost říct, kdo je skutečným otcem dítěte, případně, s kým v době početí měly sex.

Výjimek má být jen minimum. "Jen pokud budou existovat závažné důvody proti tomu, aby matka určila biologického otce, bude mít matka právo ho zamlčet," uvedl ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD). Takovou výjimku by ale musel schválit soud.

Zákon má domnělým otcům zjednodušit vymáhání prostředků, jež investovali do dětí, které ve skutečnosti nejsou jejich. Vyplacení příslušného obnosu za dobu až dvou let pak mohou vymáhat na biologickém otci dítěte. Zároveň musejí úspěšně své otcovství napadnout. K tomu dostačují už současné zákony.

Dvouletou lhůtu, za níž je možné prostředky po biologickém otci vymáhat, zdůvodnil Maas tím, že by se rodinný život neměl rozvracet řadu let dozadu.

Kolik takzvaných kukaččích dětí v populaci žije, se jen těžko zjišťuje. Podle odhadů jich může být až deset procent.

Témata:  Německo ženy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy