Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci přiznávají: Německo je jiné, než jsme čekali. Přesto pryč nechtějí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Iráčan Saíf Aldlíam (27) přišel do Německa na vrcholu migrační vlny loni v létě. Ačkoli není všechno dle jeho představ, přesto děkuje, že mu země otevřela svou náruč.

"Ještě když jsem byl v Turecku, říkal mi kamarád, co už došel až do Německa, že tu nejsou žádné problémy a že se mu dostává velmi dobré péče. Hned ho prý vzali do nemocnice a vyšetřili, jestli je nemocný, nebo ne. Líbilo se mi, že se o něj tak dobře starají," líčí své představy o Německu mladý muž původem z Mosulu.

"Když jsem ale přišel, spal jsem pět dní před berlínským zdravotním a sociálním úřadem a nikdo se o mě nestaral. Byl jsem bez peněz. Bylo to něco jiného, než o čem jsem slyšel," popisuje situaci na začátku loňského léta.

Až šestý den se Aldlíam, kterého cestou do Německa v žádné zemi Evropské unie nezaregistrovali, mohl přihlásit na úřadu. Ubytování si za peníze, které na začátek dostal, ale musel hledat sám. "Nejdříve jsem nic nenašel," vzpomíná na těžké začátky, během nichž několik dní strávil také na okraji města v hostelu, jehož provozní si účtoval 100 eur na osobu za pokoj, v němž byli čtyři běženci.

I když dnes už rok žije v uprchlickém zařízení v berlínské čtvrti Spandau, zůstává pro něj ubytování největším problémem. Menší pokoj sdílí s trojicí dalších běženců, a jen těžko tak hledá soukromí. Aby si mohl najít svůj byt, což v Berlíně není často jednoduchá věc ani pro místní, potřebuje stálý příjem. K tomu vede cesta přes tříletý učňovský obor logistik skladu, který by chtěl začít studovat na podzim.

Do té doby musí zvládnout alespoň základy němčiny, a proto navštěvuje každý pracovní den od 18 do 21 hodin jazykový kurz, jehož součástí je i výuka základní faktografie o Německu. "Mám také kartičku do univerzitní knihovny, kam chodím," vypráví zatím ještě arabsky.

Aldlíam německý přístup velmi oceňuje. "Nejvíc se mi líbí lidskost i to, jak se postupuje přesně podle zákonů," říká. Když je dotázán na to, co mu naopak nejvíce chybí, reaguje okamžitě. "Nechybí mi nic, jen moje rodina," říká o matce, trojici bratrů a dvou sestrách žijících v Mosulu, který má v moci Islámský stát. Za poslední tři měsíce se Aldlíamovi nepodařilo se s nimi spojit.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy