Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve výběrové komisi pro Šlachtu by měl být i zástupce poslanců

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Členem výběrové komise, která má vybrat nového náměstka generálního ředitele celní správy pro pátrání, by měl být i vybraný zástupce rozpočtového výboru. Myslí si to sněmovní rozpočtový výbor. A poslanci mu dali za pravdu.

Poslanci návrh odhlasovali po dnešní debatě výboru k situaci v celní správě, k níž si přizvali mimo jiné ministra financí Andreje Babiše (ANO). Novým náměstkem se má stát bývalý šéf policejního protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Generální ředitel celní správy Milan Poulíček má k tomuto návrhu vstřícný postoj.

S návrhem přišel poslanec Karel Fiedler (Řád národa) a hlasovalo pro něj 11 poslanců. Poulíšek uvedl, že s tím nemá problém. „Naopak, aby bylo zřejmé, že to výběrové řízení je korektní a je udělané tak, jak má být, tak nejsem vůbec proti," řekl novinářům. Šlachta bude funkcí nejprve pověřen, a to po dobu, dokud potrvá výběrové řízení.

Náměstkyně ministra Alena Schillerová poslancům řekla, že výběrové řízení bylo vypsáno už loni v prosinci, několikrát se prodlužovalo, protože se do něj nikdo nepřihlásil. Funkce totiž podle ní není „žádný med".

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) toto téma nastolil kvůli tomu, že už dříve správu opustilo téměř celé její vedení a nad touto situací vyjádřil znepokojení. Chtěl také vědět, jak je to s rozšířením pravomocí správy i na vyšetřování daňových deliktů. Babiš ujišťoval, že celní správa funguje velmi dobře a vykazuje úspěchy.

Situaci u celníků naopak kritizoval předseda opoziční TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Citoval mimo jiné z anonymního dopisu, který podle něj rozeslali zástupci několika výrobních firem mimo jiné ministru financí a v němž nynější praxi celní správy tvrdě kritizují. Řekl mimo jiné, že ministerstvo podle něj změnilo fungující servisní organizaci, celní správu, v represivní orgán. Praktiky celníků v poslední době označil za „buzeraci".

„Já myslím, že celní správa funguje dobře. A víceméně to bylo klasické vystoupení koalice ČSSD - Kalousek proti Babišovi. Kalousek navíc byl podle mě - trošku už měl v sobě alkoholu, takže to vystoupení já nemůžu brát vážně," řekl po jednání novinářům Babiš.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky celníci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy