Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci se v Británii začínají bát, polský velvyslanec varoval před nárůstem xenofobie

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Londýn – Po červnovém referendu, ve kterém se voliči rozhodli pro odchod Spojeného království z Evropské unie přichází z Británie pravidelně zprávy o útocích na migranty především z výhodní Evropy. Polský velvyslanec v Británii Arkady Rzegocki dnes vyslovil obavy z růstu xenofobie v zemi.

Rzegocki prohlášení učinil během návštěvy v anglickém městě Harlow, kde o víkendu přepadl asi dvacetičlenný dav mládeže dvojici Poláků, jeden z nich na následky zranění zemřel.

Motiv útoku na dvojici Poláků, který byl podle policie očividně nevyprovokovaný, znám stále není, vyšetřovatelé se nicméně kloní k nenávistnému činu.

Velvyslanec uvedl, že se v sobotu zúčastní tichého pochodu k uctění památky Poláka, který podlehl těžkým poraněním hlavy. Akce se uskuteční týden po napadení, organizuje ho místní polská přistěhovalecká komunita.

Od referenda ambasáda zaregistrovala asi 15 xenofobních útoků na Východoevropany. Vyzval také všechny svědky, aby se přihlásili policii. Ta dosud zadržela šest mladíků ve věku 15 až 16 let, po dalších pátrá.

Útok odsoudili místní politici. „To, co se stalo, je nepředstavitelná tragédie. Musíme najít pravdu. Tohle není tragédie jen pro rodinu a pro Polsko, ale i pro Harlow a Británii," řekl Robert Halfon, který je poslancem za harlowský volební obvod.

Témata:  Velká Británie Polsko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy