Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy rozšířily sankce proti Rusku o další firmy

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Spojené státy rozšířily sankce vůči Rusku. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí.

Nově jsou na černé listině firmy, které se podílejí na stavbě mostu přes Kerčský průliv na anektovaný Krym a také dceřiné firmy plynárenského kolosu Gazprom. Rusko čelí sankcím kvůli anexi Krymu a kvůli postupu v ukrajinské krizi.

Firmy SGM-Most a Mostotrest, které se podílejí na stavbě mostu na Krym za 230 miliard rublů (84,2 miliardy Kč), podle dostupných údajů byly či jsou spjaty s podnikateli Rotenbergovými z okruhu přátel ruského prezidenta Vladimira Putina.

Americká černá listina se podle agentury TASS rozšířila o 17 jmen, včetně mluvčího doněckých povstalců Eduarda Basurina, a o 19 podniků, stejně jako o několik desítek dceřiných firem Gazpromu. Patří mezi ně také největší ruský mediální holding Gazprom-media, kterému patří mimo jiné i televize NTV a TNT.

"Není to první rozšíření sankčního seznamu o dcery firem, které již dříve postihly sankce. Reálnou situaci takový krok moc nezmění, jen potvrdí faktický stav věcí: dceřiné firmy potrestaných společností, přestože dosud formálně nebyly na seznamu, nemohou počítat s dlouhodobými úvěry ze zahraničí," poznamenala agentura Interfax.

Témata:  USA Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy