Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po prezidentských volbách v Gabonu vypukly násilnosti. Několik lidí už zemřelo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: BBC

Libreville - Ve středoafrickém Gabonu pokračují po prezidentských volbých střety. V noci ze čtvrtka na dnešek zemřeli v metropoli Gabonu další dva lidé, zadržovaní vůdci opozice požádali o pomoc světové politiky.

Poslední střety s bezpečnostními silami v Libreville si vyžádaly životy dvou mužů, uvedl zpravodaj AFP. Jedním ze zabitých je 27letý student práv, jenž zemřel dnes ráno v nemocnici po postřelení republikánskou gardou.

Desítky demonstrantů dnes ráno nesly ulicemi tělo druhého usmrceného, kterým je třicetiletý muž, jehož mrtvola byla zabalena do státní vlajky. Muž byl zasažen během střelby, když v noci seděl před svým domem, řekla AFP žena, která se představila jako jeho matka.

Až 27 představitelů opozice je podle webu RFI stále zadržováno v ústředí své strany, na které ve čtvrtek zaútočila policie. Tito lidé se prostřednictvím pařížského advokáta obrátili s prosbou o pomoc na amerického i francouzského prezidenta, generálního tajemníka OSN a šéfku evropské diplomacie.

Počet obětí nepokojů v Gabonu vystoupal po dnešku na pět. Přesné množství zraněných není známo. Gabonský ministr vnitra ve čtvrtek oznámil, že úřady zatkly na 1100 lidí, z toho kolem 800 v hlavním městě.

Násilnosti propukly v reakci na středeční oznámení volební komise, že volby těsně vyhrála dosavadní hlava státu Ali Bongo. Neúspěšný protikandidát Jean Ping ale výsledky opakovaně zpochybnil a vyzval Bonga k odstoupení.

Gabon je jedním z nejbohatších afrických států a bývalou francouzskou kolonií těžící ropu a dřevo.

Témata:  Gabon terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy