Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Gabonu propuklo povolební násilí: Požáry, rabování, několik mrtvých

V Gabonu po oznámení výsledků voleb vypukly násilnosti
V Gabonu po oznámení výsledků voleb vypukly násilnosti
Foto: Profimedia.cz

Libreville - Obavy z propuknutí násilností po prezidentských volbách ve středoafrickém Gabonu se naplnily. Opoziční vůdce Jean Ping výsledky zpochybnil.

Volební komise ve středu oznámila, že sobotní prezidentské volby těsně vyhrála dosavadní hlava státu Ali Bongo.

Ping oznámil, že dvě osoby byly zabity a mnoho dalších lidí utrpělo zranění, když prezidentská stráž a policie zaútočily v noci na sídlo jeho strany. Ping také vyzval zahraniční země, aby pomohly ochránit obyvatele země bohaté na ropu, píše agentura Reuters.

Ping prohlásil, že vojenské a policejní síly napadly sídlo jeho strany kolem jedné hodiny ráno místního času. Sídlo bombardovaly vrtulníky a pak zaútočily pozemní jednotky. Ping v sídle strany v tu dobu nebyl.

Vláda ale tvrdí, že se bezpečnostní složky zaměřily na ozbrojené kriminálníky, kteří předtím podpálili budovu parlamentu.

Podle agentury AP, která se odvolává na místní obyvatele, byly nad městem vidět plameny a kouř. Demonstranti v několika dalších částech města zdemolovali nákupní centrum, vydrancovali banku a podpálili několik budov, včetně budovy patřící místopředsedovi vlády.

Témata:  násilí volby Gabon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy