Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci chtějí otevřít hranice do Makedonie. Na protest blokují železnice

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Mail Online

Atény - Migranti v Idomeni se stále snaží domoci toho, aby jim Makedonie opět otevřela hranice, a pokračují v protestní blokádě železniční tratě. Podle humanitárních organizací jsou podmínky v uprchlických táborech na území Řecka katastrofální.

Podle sdělení českého spolku Pomáháme lidem na útěku je v provizorním táboře v Idomeni stále až 12 tisíc uprchlíků. Žijí buď ve velkých stanech Lékařů bez hranic (MSF), nebo v malých turistických stanech. V dalších třech menších táborech je asi tisícovka lidí a v nedalekém Polykastru ještě zhruba 1500.

"Lidé na místě zůstávají, protože není kam se vracet - řecké tábory jsou nyní přeplněné a v některých z nich panují srovnatelné či horší hygienické podmínky než v Idomeni," sdělil ve své informaci spolek Pomáháme lidem na útěku.

Zdroj: YouTube

Řecké policii se dnes ráno podařilo po deseti dnech blokádu trati v Idomeni konečně v klidu rozpustit. Nicméně sotva se protestující lidé stáhli, obsadila koleje znovu asi padesátka nových demonstrantů.

Štáb řecké vlády, který se zabývá řešením uprchlické krize, se podle agentury DPA opakovaně vyslovil proti použití síly v Idomeni. Jeho členové sázejí na to, že lidé provizorní tábory dříve nebo později dobrovolně opustí.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy