Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayové se bodový imigrační systém nelíbí. V Británii prý fungovat nebude

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová si nemyslí, že zavedení bodového imigračního systému po vzoru Austrálie je samospásným řešením a že by v Británii fungovalo.

Austrálie migraci reguluje tak, že vedle kvót pro ekonomické přistěhovalectví zájemce boduje. Vyhodnocuje například znalost jazyka, věk, zkušenosti či význam znalostí pro hospodářství země. Pokud uchazeč určitý limit nesplní, nárok na přistěhování nemá.

"Otázkou je, zda bodovací systémy fungují nebo ne. Spousta lidí o nich hovoří jako o způsobu, jak se dá imigrace vždy řešit. V otázce imigrace ale žádné jediné samospásné řešení neexistuje," řekla Mayová během své návštěvy summitu G20 v Číně.

Podle ní bude třeba zejména zohlednit, jak se Londýn dohodne s Bruselem na další koexistenci po odchodu Británie z EU. Naznačila, že občané EU nejspíš budou i nadále požívat zvláštních práv.

Mayová svou skepsí patrně rozladí řadu svých ministrů, kteří prosazovali brexit. Patří k nim například současný ministr zahraničí Boris Johnson, ministryně životního prostředí Andrea Leadsomová či ministr dopravy Chris Grayling.

Témata:  Velká Británie přistěhovalectví Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy