Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odmítne Maďarsko kvóty EU? Průzkum ukázal, jak se lidé staví k migrantům

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Ačkoliv se masová migrace uprchlíků mířících do Evropy Maďarsku ve větší míře vyhýbá, postoj tamních obyvatel se rapidně mění. Čím dál tím více lidí je nespokojeno s uprchlickou krizí a odmítá přijímání migrantů.

Ještě v loňském roce se 52 procent Maďarů domnívalo, že s uprchlíky třeba zacházet lidštější. Tento názor ale ustupuje do pozadí a v současnosti jej zastává pouze 44 procent obyvatel.

Deník Magyar Nemzet  s odkazem na výsledky průzkumu institutu Publicus také uvádí, že přijetí migrantů odmítá až 80 procent dotázaných Maďarů. Účast na říjnovém referendu proti migračním kvótám avizovalo 53 procent respondentů, tedy o dvě procenta více než před měsícem.

List také uvádí, že přistěhovalectví odmítá 69 procent voličů opoziční Maďarské socialistické strany (MSZP), a to i přesto, že předseda socialistů Gyula Molnár prohlásil, že ten, kdo se zúčastní na plebiscitu proti kvótám, podpoří setrvání premiéra Viktora Orbána u moci.

Maďarský prezident János Áder vypsal referendum na 2. října. Otázka referenda zní: "Jste pro to, aby Evropská unie mohla i bez souhlasu maďarského parlamentu stanovit povinné přesídlení nemaďarských občanů do Maďarska?" 

Témata:  Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy