Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii shořelo centrum pro migranty, policie evakuuje uprchlíky

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Budoucí centrum pro migranty ve francouzském regionu Essonne v noci na dnešek zachvátil požár. Informovala o tom francouzská média, podle kterých policisté zakročili proti stovkám migrantů v nelegálních táborech.

Návrh přebudovat jednu z budov ve Forges-les-Bains na centrum pro migranty vyvolal ve městě bouřlivé debaty. Na místní radnici se v pondělí konalo setkání s občany, které skončilo kolem 23.00.

Kolem půl třetí v noci byl nahlášen ale v budově nahlášen požár. Případem se zabývá místní policie. Francie také plánuje koncem září oteřít na severu Paříže uprchlický tábor určený výhradně pro 800 mužů. 

Francouzská policie dnes také vystěhovala několik stovek migrantů, kteří si bez povolení postavili tábor na severu Paříže. Francouzská zpravodajská televize BFMTV uvedla, že migranti tábořili na pozemku poblíž ulice Avenue de Flandres. Za asistence zásahových policejních jednotek bylo tábořiště vyklizeno.

Od loňského června na území Paříže zlikvidovaly úřady přes 20 ilegálně postavených tábořišť migrantů. Koncem září na severu Paříže proto úřady otevřou "oficiální" tábor pro migranty. Uprchlíci v něm budou mít místo na spaní v kontejnerových buňkách a připravené pro ně bude i přijímací a zdravotní středisko.

Pařížská radnice pokryje polovinu nákladů na fungování běžného denního života v táboře, což bude ročně činit 1,2 milionu eur. Zbývající náklady uhradí stát. Roční rozpočet tohoto centra se odhaduje na 8,6 milionu eur.

Kromě migračního tábora na severu francouzské metropole se v Ivry-sur-Seine v regionu Val-de-Marne u Paříže buduje i tábor, který bude vyhrazený pouze pro rodiny s dětmi.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy