Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský Denník N podal stížnost k ESLP. Soud žalobu vůči slovenské vládě přijal

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Vydavatel slovenského listu Denník N podal stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva (ESLP) vůči rozhodnutí předchozí vlády nynějšího premiéra Roberta Fica neodpovídat na dotazy redaktorům tohoto listu.

"Stížnost Denníku N prošla prvním testem, což znamená, že splňuje všechny obsahové a formální náležitosti a není zjevně neopodstatněná. Velká většina stížností doručených ESLP přitom už tímto prvním testem neprojde a je odmítnuta," citoval list právního zástupce svého vydavatele Petera Kubiny.

Jednobarevná Ficova vláda se loni v květnu rozhodla pro bojkot Denníku N s odůvodněním, že list podle ní tendenčně píše o práci kabinetu. Učinila tak poté, co deník zařadil do svého vydání nálepky s karikaturami Fica.

Vůči postupu bývalé vlády si vydavatel listu stěžoval u slovenského ústavního soudu. Soud stížnost letos na jaře odmítl, což zdůvodnil nedostatkem pravomocí. Slovenský tiskový zákon stanoví, že orgány veřejné moci jsou povinné poskytovat tisku a tiskovým agenturám informace o své činnosti.

List Denník N začali loni vydávat bývalí redaktoři deníku Sme, kteří redakci tohoto listu opustili, když se v jeho vydavateli začala angažovat Penta.

Témata:  Slovensko Evropský soud pro lidská práva novináři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy