Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Hit internetu. Norský král se v rozporu s vládou zastal uprchlíků

Norský král se zastal uprchlíků
Norský král se zastal uprchlíků
Foto: YouTube

Oslo - Norský král Harald V. (79) ve svém projevu vyzdvihl náboženskou, kulturní i sexuální rozmanitost občanů své země a výslovně se zastal imigrantů. Jeho slova byla v rozporu s vládou, která žádá přísnost vůči žadatelům o azyl.

Video s projevem Haralda V. je hitem internetu. Získalo tisíce komentářů s vyjádřením podpory.

"Norsko jste vy. Norsko jsme my... Norsko je jedno," řekl monarcha minulý týden asi 1500 hostům na slavnosti v zámeckém parku v Oslu. "Norové jsou dívky, které mají rády dívky, chlapci, kteří mají rádi chlapce, a dívky a chlapci, kteří se mají rádi navzájem," dodal s tím, že "Norové věří v Boha, v Alláha, věří všemu a ničemu".

"Norové jsou i přistěhovalci z Afghánistánu, Pákistánu, Polska, Švédska, Somálska a Sýrie. Moji prarodiče přišli před 110 lety z Dánska a Británie. Není vždy snadné říci, odkud pocházíme, jakou máme národnost. To, co nazýváme domovem, je tam, kde je naše srdce - a to nelze vždy vtěsnat mezi státní hranice."

Témata:  Norsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy