Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii byl zadržen voják, který vyráběl výbušniny k atentátům

Výbušnina, ilustrační foto
Výbušnina, ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Britská policie obvinila vojáka Ciarána Maxwella (30) z terorismu. Údajně chtěl spáchat atentát ve jménu irských separatistů, kteří usilují o odtržení severní části Irska od Británie.

Policisté nalezli při velké pátrací akci v okrese Antrim poblíž Belfastu a v několik desítek kilometrů vzdáleném městě Larne nespecifikované množštví výbušnin, chemikálií k jejich přípravě, zbraň a náboje. Aktivní severoirský voják Maxwell z Larne pochází.

Maxwell, který v současnosti slouží v britském námořnictvu a žije v Anglii, měl podle policie rovněž padělaný policejní průkaz a části uniformy.

Ozbrojený boj za připojení Ulsteru (Severního Irska) k Irsku, při němž zemřelo přes 3200 lidí, vedla několik desetiletí organizace Irská republikánská armáda (IRA). Skupina dokončila své postupné odzbrojování v roce 2005, později se však objevila další organizace zvaná Nová IRA.

Témata:  Velká Británie IRA (Irská republikánská armáda) terorismus bomby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.