Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudce šokoval znásilněnou: Proč jste neuhnula pánví, ptal se?

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Montreal - Kanadský soudce Robin Camp před dvěma roky vyslýchal při procesu oběť znásilnění tak hrubým způsobem, že mu nyní hrozí, že přijde o talár.

Soudce Camp před dvěma lety v Calgary zprostil obžalovaného obvinění. Mezitím odvolací soud tento verdikt zrušil a nařídil nový soudní proces.

Rozruch soudce nadělal tím, že ženu (19), která vystupovala jako oběť, opakovaně oslovoval jako "obžalovanou" a prohlašoval, že "někdy bolest a sex jdou ruku v ruce". Žena vypovídala, že byla znásilněna na jednom večírku v koupelně nad výlevkou - a Camp se ptal, proč "prostě neuhnula pánví, aby do ni nemohl muž vniknout".

Kvůli těmto poznámkám kanadská soudní rada nyní rozhodne, zda Camp zůstane soudcem.

Camp, který byl mezitím povýšen k federálnímu soudu, má před radou zodpovídat na stížnosti, zda uvažuje předpojatě a zda se při výslechu oběti opíral o zdiskreditované stereotypní představy, jak by se oběť měla po znásilnění chovat.

Vyšetřování potrvá několik dnů, než komise složená ze tří soudců a dvou právníků dospěje k doporučení pro rozhodnutí celé soudní rady. Mezitím nesmí Camp soudit další případy.

Témata:  Kanada znásilnění soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy