Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký ministr financí je proti brexitu. Uškodí Evropě i světové ekonomice, říká

Londýn, Houses of Parliament
Londýn, Houses of Parliament
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Washington - Referendum o dalším setrvání Británie v EU se blíží a toto ožehavé téma pozorně sledují také v USA. Americký ministr financí Jack Lew se domnívá, že by brexit uškodil Evropě i světové ekonomice.

Brexit by měl dopad nejen na obchodní výměnu a ekonomické vztahy, ale měl také do určité míry geopolitický a strategický dopad s ohledem na zachování unie.

"Ve světě, kde nejistota geopolitických rizik ovlivňuje ekonomiky, je jasné, že když se zvýší úroveň nejistoty, bude to mít ekonomický dopad," řekl Lew v americké televizní stanici PBS.

Britové rozhodnou o členství své země v unii v referendu 23. června. Sám premiér David Cameron vede kampaň za setrvání Británie v EU, někteří jeho ministři ale vyzývají voliče k odchodu z unie. Výraznou podporu získali odpůrci členství také v oblíbeném londýnském starostovi Borisi Johnsonovi.

Témata:  Velká Británie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy