reklama

Šéfka německé vlády ve středu ve zřejmé narážce na některé politiky CSU hovořila o tom, že není možné nabízet pouze jednoduchá řešení. Server Spiegel Online dnes zveřejnil seznam požadavků CSU, který dost možná nejednomu politikovi sesterské CDU taková řešení připomene.

"V budoucnosti musí platit: Přednost pro uprchlíky z našeho křesťanského kulturního okruhu," stojí například v návrhu závěrů, který bude v sobotu schvalovat vedení této bavorské strany. "Stát si musí sám vybrat, koho přijme - nerozhodují o tom migranti," uvádí také pětistránkový text, který volá po zavedení horní hranice pro přijímání uprchlíků.

Vedle tohoto již opakovaně nadneseného požadavku návrh obsahuje i řadu dalších. "Burka je uniformou islamismu, maximální překážkou v integraci a v naší kultuře neakceptovatelný znak utiskování žen," je přesvědčena CSU, podle níž by nošení burek i nikábů na veřejnosti mělo být v co nejširší míře zakázáno.

CSU požaduje také přísnější postup vůči lidem, kteří odmítají kontakt s lékařkami, policistkami nebo učitelkami z důvodu, že jde o ženy. Bavorští politici jsou dále proti tomu, aby se například v bazénech vyhradila doba, kdy do nich mohou jen muslimové, a nechtějí ani, aby šátky nosili zaměstnanci státní správy a justice.

Pravicová CSU by také zrušila dvojité občanství a vytvořila tranzitní zóny na hranicích, v nichž by se rozhodovalo, zda uprchlíci mohou zůstat, či nikoliv.