Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hofer se na schůzku se Zemanem těší, mají prý stejné pochybnosti v otázce migrace

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se v pondělí setká s kandidátem Svobodné strany Rakouska Norberte Hoferem. Ten se na schůzku těší, protože oba politiky spojují pochybnosti ve věci migrace.

"Máme podobné pochybnosti ve věci migrace. Lidskost vůči uprchlíkům ano, ale ne přetížení vlastní země," uvedl Hofer v dnešním rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Do Evropy podle něj patří lidé, kteří jsou pronásledováni, a ne ti, kteří si jen chtějí pomoci k lepšímu životu. Hofer dnes poznamenal, že řešením migrační krize není stavění plotů či jiných bariér, ale důsledná a společná ochrana vnějších hranic EU. Nepřeje si vystoupení své země z unie, je pro zásadní reformu osmadvacítky.

Zdůraznil, že v roli prezidenta by kladl důraz na spolupráci se sousedními státy, kterým se ekonomicky daří, což je i případ České republiky. Má zájem na co nejužší spolupráci obou zemí v politice i ekonomice.

Co se týče českých jaderných elekráren v Temelíně a Dukovanech, Hofer zmínil hlavně bezpečnost. Na otázku, zda by po případném úspěchu ve volbách vystupoval proti Česku kvůli jádru, odpověděl, že to není úkol pro prezidenta.

Rakušané budou volit hlavu státu 2. října. Hofer původně v květnových prezidentských volbách těsně prohrál s expředsedou Zelených Alexanderem Van der Bellenem. Rakouský ústavní soud ale později volby zrušil kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů.

Zeman tehdy tento krok uvítal. "Tak já nepopírám, že jsem fandil panu Hoferovi, protože nemám rád strany zelených," řekl český prezident.

Témata:  Miloš Zeman uprchlíci Norbert Hofer

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy