Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři ženy, které řídil IS, plánovaly útok u katedrály Notre-Dame. Jedna z nich pobodala policistu

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská policie ve čtvrtek večer zadržela asi 30 kilometrů od Paříže tři ženy, které chystaly útok u katedrály Notre-Dame. Už v neděli poblíž ní objevila auto naplněné plynovými lahvemi. Jedna z útočnic pobodala při zátahu policistu.

"Tyto tři ženy ve věku 39, 23 a 19 let byly zradikalizované, zfanatizované a s velkou pravděpodobností připravovaly bezprostředně hrozící násilný čin," uvedl ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Hlavní podezřelou je 19letá dívka, která je dcera majitele auta. Při zatýkání bodla nožem policistu do ramene, jeho kolegové ji následně postřelili. Zraněný policista je mimo ohrožení života. Dívka přísahala věrnost teroristickému hnutí Islámský stát.

"Ta skupina byla zničena, existují ale další," řekl dnes o zásahu francouzský prezident François Hollande. "Informace, které nám poskytly naše tajné služby, umožnily zakročit dříve, než by bylo pozdě," dodal.

Agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování napsala, že policisté trojici žen zadrželi v departamentu Essonne, ležícím jižně od francouzské metropole. Útočnice, která policistu napadla, je podle citovaného zdroje jednou z dcer majitele auta Peugeot 607, které stálo poblíž Notre-Dame a bylo v něm pět nebo šest plných plynových lahví.

Agentura Reuters s odvoláním na soudní a policejní zdroje napsala, že v autě se rovněž našly tři kanystry s naftou, což jen posiluje podezření, že se chystal atentát. Zdroj také upřesnil, že ženy byly zadrženy v Boussy Saint Antoine asi 30 kilometrů jihovýchodně od Paříže.

Při vyšetřování tohoto případu už bylo zatčeno sedm osob. Policisté v úterý a ve středu zajistili dva páry. Nejprve na jihu Francie zadrželi muže (34) a ženu (29), kteří jsou známi tajným službám kvůli napojení na radikální islámské hnutí.

O den později zatkli u městečka Montargis ve středofrancouzském departementu Loiret muže a ženu ve věku 26 let. Ve čtvrtek kriminalisté v Boussy-Saint-Antoine asi 30 kilometrů jihovýchodně od Paříže dopadli tři ženy ve věku 39, 23 a 19 let.

Podle AP byl jeden ze zadržených mužů v minulosti v kontaktu s radikálem Larossim Abballaem. Ten v červnu zabil v obci Magnanville západně od Paříže policejního velitele a poté jeho ženu, která pracovala rovněž u policie. Útočníka tehdy zabila zásahová jednotka.

Tři ženy, které francouzská policie ve čtvrtek zadržela v rámci vyšetřování případu auta naloženého plynovými láhvemi, se radikalizovaly pod vlivem bojovníků organizace Islámský stát (IS). Islamisté je také přímo ze Sýrie řídili při plánování útoku na Lyonské nádraží v Paříži. Uvedl to dnes pařížský prokurátor François Molins.

"Odhalili jsme teroristickou buňku složenou z mladých žen," uvedl Molins. "Řídili je jedinci v Sýrii z řad Islámského státu," dodal.

Zmařený útok podle něj souvisel s dvěma atentáty z posledních měsíců. Jedna ze zadržených žen totiž byla postupně snoubenkou dvou pachatelů teroristických činů.

Témata:  Francie terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy