Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a USA mají problém? Nad Černým mořem se schylovalo ke konfliktu

Suchoj Su-27
Suchoj Su-27
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Černé moře - Někdy mohou být na počátku válečných konfliktů zdánlivě malé incidenty. Schylovalo se k něčemu podobnému nad Černým mořem? Jedná se už o několikátou nebezpečnou situaci.

Ruský stíhací letoun Suchoj Su-27 (v kódu NATO zvaný "Flanker") a americké průzkumné letadlo P-8 Poseidon, využívané zejména pro protiponorkový boj, se při středeční rutinní hlídce v mezinárodním prostoru přiblížily na velice krátkou vzdálenost, takže mohlo dojít i ke srážce. Podle některých údajů letěly oba stroje od sebe vzdálené na pouhé metry, hovoří se o vzdálenosti kolem 10 stop.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo posádku amerického letadla, že nechala vypnutý transpondér, vysílající identifikační signály. Mluvčí ministerstva obrany USA tento fakt nevyvrátil ani nepotvrdil, pouze uvedl následující vysvětlení: "Pro vojenské letouny není povinností mít transpondér zapnutý." Dále pak uvedl, že ruské letouny bežně létají s vypnutým trasnspondérem, což paradoxně usnadňuje Američanům jejich identifikaci, protože ostatní letouny je mají běžně zapnuté. Zmíněný letoun amerického námořnictva operoval zhruba 40 mil (asi 66 km) od ruského pobřeží nad Černým mořem, když se objevila ruská stíhačka. Podle zpravodajské stanice Fox News dokonce existuje foto obou strojů, ovšem armádní úředníci neuvedli, zda jej dovolí zveřejnit. Podle zdrojů z Pentagonu trval tento těsný let téměř 19 minut.

"Máme obavy, že se jedná o velice nebezpečný manévr. Takové akce mohou vést k eskalaci napětí a mohou mít za následek špatné vyhodnocení situace nebo dokonce nehodu," komentoval situaci kapitán US Navy Jeff A. Davis. Ruští zástupci pouze uvedli, že jejich letoun neporušil žádná mezinárodní pravidla. K podobným situacím došlo už v minulosti. V dubnu například ruský stíhací letoun proletěl nad americkým torpédoborcem v Baltském moři ve vzdálenosti pouhých 30 stop (necelých 10 metrů). 

Podle vyjádření ministra zahraničí USA Johna Kerryho jde o ruskou provokaci, která může zhatit vyjednávání o příměří v Sýrii. Ministr obrany USA Ash Carter uvedl ve svém projevu na britské univerzitě v Oxfordu, že by se Rusové měli "... snažit dodržovat vlastní pravidla. Jejich akce v posledních letech - porušování ukrajinského a gruzínského svrchovaného území, neprofesionální chování ve vzduchu, vesmíru a v kybernetickém prostoru, jakož i hrozby jadernými zbraněmi - jenom dokazují, že Rusko má jasné ambice narušit principiální mezinárodní řád."

Témata:  Rusko USA SU-27

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.