reklama

Kolik jsi dnes zabil dětí?

Podle expertů bylo ironické, že oponenti vietnamské války užívali podobné, byť opačné sčítání mrtvých, aby podkopali válečné úsilí, když se zaměřovali na počty zabitých civilistů. "Hej, hej Johnsone, kolik dětí jsi zabil dnes?" tak zněl dle bývalých důstojníků ikonický pokřik demonstrantů, který nastínil zásadní změnu přístupu americké armády k otázce civilních obětí, zejména v asymetrických konfliktech.    

Ochrana civilistů je nyní - a podle Landinghamové a Corna oprávněně - v centru mezinárodního válečného práva i legitimity amerických válečných operací. Americké síly jsou tak od nejvyšších úrovní strategického velení po skutečné taktické provedení v terénu podrobeny stále silnějšímu imperativu omezovat riziko, že se na bojišti dostanou pod palbu nevinní civilisté, deklarují profesoři.   

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"V našem současném boji s Islámským státem (IS) se drží oba druhy sčítání těl," konstatují experti. Dle jejich názoru však počty zabitých nepřátel často zastiňuje snaha Pentagonu omezit civilní ztráty a mnohdy jim zcela zabránit. Ministerstvo obrany pravidelně zveřejňuje své odhady historicky nejnižších počtů obětí v tomto konfliktu, připomínají bývalí důstojníci. Dodávají, že v červenci Pentagon vyčíslil počet americkou stranou potvrzených civilních obětí za dva roky bojů - zabito bylo 55 osob a 29 dalších zraněno, ačkoliv se očekávalo až 200 mrtvých. Odborníci nicméně připouštějí, že o pár týdnů později pak americké Centrální velitelství zdůraznilo rozdíl mezi údajnými civilními ztrátami a čísly, která lze skutečně potvrdit.     

Tento důraz na precizní a civilních obětí prosté válčení může posunout veřejné chápání války a práva, soudí Landinghamová a Corn. Konstatují, že veřejnost se zajímá o každou oběť údajně usmrcenou americkou koalicí v bitvě s IS a výsledkem je, že každé takové podezření je prošetřeno, což u domácí i světové veřejnosti vytváří očekávání, že mezinárodní právo si žádá analogicky nízký počet civilních obětí ve všech válkách a že takové úrovně lze dosáhnout, aniž by utrpělo válečné úsilí.

"To je chyba. Je to také nebezpečné," varují profesoři. Deklarují, že IS využívá tohoto důrazu na ochranu civilistů, aby zabránil taktickým a strategickým ztrátám, přičemž je zdokumentováno jeho využívání civilistů coby živých štítů k ukrývání zbraní v domovech civilistů a ve školách, čímž tato organizace přijala pravidla hry jiných militantních skupin, jako jsou Hamas či Hizballáh.

Nebezpečná hra        

Pentagon by tak dle bývalých důstojníků měl doplnit svou transparenci mnohem silnějším připomínáním, že válečné právo často, byť politováníhodně připouští civilní oběti, pokud je to nezbytné k dosažení legitimních vojenských cílů. Je to pak téměř vždy vina IS, nikoli Spojenými státy vedené koalice, když k takovým obětem dochází, jelikož v asymetrické válce s nepřítelem, který porušuje válečné zákony tím, že se skrývá a bojuje mezi civilisty, jsou tyto oběti často kalkulovanou cenou za útoky mířící k zničení nepřátelských bojovníků a dalších vojenských cílů, tvrdí profesoři.

Tyto oběti jsou tak často důsledkem útoků provedených za vědomí, že pravděpodobně dojde k zranění civilistů, pokračují Landinghamová a Corn. Doplňují, že dokud budou koaliční síly naplňovat přísné zákony války - tedy že vojenský postup může být realizován, když zisky převáží potenciální civilní ztráty, a tento rozumný přístup bude zohledněn při výběru zbraní a taktiky s cílem minimalizovat dopady na civilní obyvatelstvo - civilisté mohou být a bohužel také často budou zabíjeni a zraňováni. 

"Jde o hroznou podstatu moderní zákonné války a břemeno, které si naši mladí válečníci nesou do bitvy," uvádějí experti. Konstatují, že odpovědnost za velkou většinu tohoto utrpení v tomto případě leží na bedrech nepřítele.

Zmatečnost ohledně válečného práva jen poskytuje IS a podobným skupinám prostor nadále využívat nelegální metody boje mezi civilisty, deklarují bývalí důstojníci. V tomto směru soudí, že pokud Pentagon bude pokračovat v přehnaném důrazu na minimum civilních obětí při koaličních náletech, riskuje potenciálně delegitimizující vlnu v momentě, až budou letecké údery využity k těsné podpoře pozemních sil dobývajících města a vesnice, v nichž IS používá živé štíty a další nelegální taktiku, které téměř nevyhnutelně povedou k  mnohem vyšším civilním ztrátám.

Stejně jako ve vietnamské éře je sčítání mrtvých chybným ukazatelem úspěchů na bojišti, zdůrazňují odborníci. Doporučují, aby Spojené státy a jejich partneři zdůrazňovali svou snahu omezit ohrožení civilistů, nikoliv čistě kvantitativní dopad tohoto úsilí. Důvod je podle Landinghamové a Corna následující: Nepřítel jako IS získává z těchto čísel sympatie, což může zmařit i sebelepší snahu zabránit utrpení civilistů.         

"Měli bychom proto vždy zdůrazňovat, že je to IS, kdo nese výhradní zodpovědnost za tragické škody na bojišti, které dnes postihují civilní obyvatelstvo," uzavírají profesoři.