Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejský jaderný test vyděsil svět, sejde se Rada bezpečnosti OSN

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: KCNA

Washington - KLDR provedla další jaderný test, což rázně odsoudily okolní země a USA. Americký prezident Barack Obama dnes telefonicky hovořil s japonským premiérem Šinzóem Abem a jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje.

Bílý dům oznámil, že Obama hodlá pokračovat v konzultacích spojenců a partnerů, aby zajistil, že severokorejské provokace narazí na "vážné důsledky".

Kvůli testu se podle jihokorejské diplomacie ještě dnes na žádost Soulu, Tokia a Washingtonu mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Peking poslední severokorejskou jadernou zkoušku ostře odmítá. Čína zároveň Pchjongjang vyzvala, aby ukončil veškeré kroky, které by vedly k eskalaci napětí. Čína podle krátkého prohlášení usiluje o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a je zastáncem řešení problémů na šestistranných mezinárodních jednáních. Všechny strany vyzvala k umírněnosti.

Severní Korea letos stupňovala frekvenci zkoušek svých raket středního a delšího doletu schopných nést jaderné hlavice. Pchjongjang opakovaně slovně hrozil Soulu a Washingtonu odvetou za jejich společné vojenské akce na poloostrově a za sankce proti režimu. Severokorejský diktátor Kim Čong-un opakovaně tvrdil, že se země připravuje na další jaderný test.

Přehled testů bomb, které provedla KLDR

9. října 2006: KLDR provedla první test jaderné bomby. Podle zahraničních seizmických měření exploze odpovídala výbuchu dvou až 12 kilotun trinitrotoluenu (TNT). Japonci epicentrum otřesů lokalizovali poblíž přístavu Čchongdžin. RB OSN schválila sankce vůči KLDR, která to označila za vyhlášení války.

25. května 2009: KLDR oznámila, že provedla druhý podzemní jaderný test v oblasti, kde komunistický režim poprvé vyzkoušel jadernou zbraň v říjnu 2006. Síla jaderné zkoušky odpovídala výbuchu až 20 kilotun TNT.

12. února 2013: Severní Korea uskutečnila svůj třetí pokusný jaderný výbuch. Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle až devíti kilotun TNT, což je zhruba poloviční síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly USA na Nagasaki.

6. ledna 2016: KLDR sdělila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy.

9. září 2016: Severní Korea oznámila, že provedla svůj pátý jaderný test. Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo přibližně deseti kilotunám.

Témata:  Severní Korea Barack Obama severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy