Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kerry a Lavrov svorně odsoudili jaderný test KLDR

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Ženeva - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes jedná v Ženěvě se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Oba odsoudili další jaderný test KLDR.

"Moskva je silně znepokojena jadernou zkouškou, kterou dnes provedla Severní Korea," řekl Lavrov a dodal že KLDR musí plnit rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

"Je jasné, že Japonsko a Jižní Korea jsou vážně znepokojeny, protože jsou to sousední země (KLDR), ale dá se říci, že toto znepokojení sdílí Čína, Rusko i USA," řekl Kerry na úvod schůzky s Lavrovem. "Budeme se ale ještě snažit zjistit a pochopit, co se přesně stalo," dodal, aniž označil dnešní událost za jaderný test.

 KLDR dosud provedla pět ověřených jaderných testů v letech 2006, 2009, 2013 a dva v letošním roce, nejspíš pomocí bomb z plutonia. Zkouška z října 2006 nebyla podle expertů příliš úspěšná, druhý test z roku 2009 měl sílu na 2,35 kilotun TNT, test z února 2013 až devíti kilotun TNT, což je zhruba poloviční síla pumy Fat Man, kterou svrhly USA na Nagasaki. Další test z letošního ledna, kdy KLDR provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy, měl sílu sedmi kilotun TNT a síla dnešního, pátého testu se odhaduje na deset kilotun TNT.

KLDR má prokazatelně atomové bomby, není je ale podle odborníků zatím přes veškeré snahy schopna dostatečně zmenšit a umístit na balistické rakety. Severokorejský vůdce Kim Čong-un ale letos v březnu prohlásil, že jeho země pokročila ve zmenšování jaderných hlavic tak, že mohou být umístěny na balistických raketách.

Severní Korea několikrát neúspěšně testovala obávanou dvoustupňovou mezikontinentální balistickou raketu Tepodong-2, která by podle odhadů mohla s doletem přes 6000 kilometrů teoreticky ohrozit i americkou Aljašku. Tato raketa se v dubnu 2009 neúspěšně pokusila vynést na oběžnou dráhu komunikační družici Kwangmjongsong-2. V prosinci 2012 KLDR vypustila balistickou raketu Unha-3, což je verze rakety Tepodong-2, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici Kwangmjongsong-3 (Jasná hvězda). Raketa se ale podle expertů nevrátila do zemské atmosféry.

Témata:  Sergej Lavrov John Kerry severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy