Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátník, který se pokusil zabít prezidenta Reagana, opustil po 30 letech psychiatrii

Ronald Reagan (sedí v pravo) v roli amerického prezidenta
Ronald Reagan (sedí v pravo) v roli amerického prezidenta
Foto: Pixabay

Washington - Atentátník, který se v roce 1981 pokusil zabít prezidenta Ronalda Reagana, opustil po víc než třiceti letech psychiatrickou nemocnici. Oznámil to dnes list The Washington Post.

Jednašedesátiletý John Hinckley podle lékařů nepředstavuje žádné nebezpečí pro veřejnost. Už víc než rok může až 17 dní v měsíci pobývat mimo léčebnu v domě své matky ve státě Virginii, kde také bude nadále žít.

Reagan byl 30. března 1981 americkým prezidentem deset týdnů, když ho při odchodu z washingtonského hotelu Hilton zasáhla střela do hrudi. Pětadvacetiletý syn texaského milionáře Hinckley tehdy vystřelil šestkrát a zasáhl čtyři lidi - prezidenta, jeho osobního tajemníka Jamese Bradyho, agenta tajné služby a policistu.

Reaganovi byla během dvouhodinové operace vyjmuta kulka z levé plíce, jen kousek od srdce, a jeho stav se rychle zlepšil. Brady ale po útoku zůstal ochrnutý a zemřel v roce 2014; jeho smrt policie začala vyšetřovat jako zabití. Prokuratura však stíhání Hinckleyho zastavila.

Témata:  Ronald Reagan USA

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy