reklama

Burt vedl kancelář vojensko-politických záležitostí při ministerstvu zahraničí, později zastával post náměstka ministra zahraničí pro evropské a kanadské záležitosti a v roce 1985 se stal velvyslancem USA v Německu. Reaganův nástupce George Bush starší pak Burta jmenoval hlavním americkým vyjednávačem se Sovětským svazem o omezení strategických útočních zbraní (START).

Burt podle Reuters tvrdí, že není součástí Trumpovy kampaně a že by poradil i jeho demokratické rivalce Hillary Clintonové, pokud by o to měla zájem. "Velmi rád hovořím s lidmi, kteří hledají radu k záležitostem zahraniční politiky," sdělil Burt, který stojí v čele konzultantské společnosti McLarty Associates. Tu spoluzakládal někdejší šéf kanceláře bývalého prezidenta Billa Clintona Thomas McLarty.

Burt rovněž stojí v čele nezávislé skupiny Global Zero, která usiluje o svět bez jaderných zbraní. Trump přitom v dubnovém rozhovoru s listem The New York Times prohlásil, že si není jistý tím, že by bylo špatné pro USA, kdyby Japonsko disponovalo nukleárním arzenálem. To samé řekl i o Jižní Koreji a Saúdské Arábii.

Zdroj: YouTube

Burt řekl, že hlavním tématem jeho diskuze s Trumpem bylo to, aby Spojené státy zastávaly více realistickou politiku, kdy by neusilovaly o změnu režimů v zahraničí a více se soustředily na vlastní ochranu a své vlastní politické zájmy.

Trump na konci dubna mimo jiné prohlásil, že v případě svého zvolení prezidentem chce napravit vztahy Washingtonu s Ruskem a Čínou.