Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie studuje kvůli migraci systém pracovních povolení

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Británie studuje systém pracovních povolení s ohledem na migraci z Evropské unie. Řekla to dnes ministryně vnitra Amber Ruddová, která podporuje omezení migrace.

Podle agentury Reuters se tak britská vláda snaží vyhovět voličům, kteří se v červnovém referendu vyslovili pro vystoupení Británie z EU a jedním z důvodů jejich volby byl slib o zpřísnění kontroly hranic s unií.

Londýn zatím nezačal vyjednávat o podmínkách odchodu z unie. "Pracovní povolení jsou jistě důležitá," řekla Ruddová s tím, že její úřad studuje systém kontroly přistěhovalectví. Žádné rozhodnutí zatím ale nepadlo.

Pro občany ze zemí mimo unii Británie uplatňuje vízový systém, ale občané členských zemí EU pro pobyt a práci vízum nepotřebují. "Budeme studovat, co je nejlepší pro ekonomiku, pro snížení počtů (imigrantů) a zároveň pro ochranu těch, kteří k ekonomice přispívají," řekla Ruddová.

Premiérka Theresa Mayová se v pondělí vyslovila proti zavedení bodového systému, jaký vůči přistěhovalcům uplatňuje Austrálie a který někteří prosazují také pro Británii. Migraci tato země reguluje tak, že vedle kvót pro ekonomické přistěhovalectví zájemce boduje. Vyhodnocuje například znalost jazyka, věk, zkušenosti, kvalifikaci či užitečnost pro hospodářství země. Pokud uchazeč určitý limit nesplní, nárok na přistěhování nemá. Mayová řekla, že si není jistá, zda bodovací systém funguje, ale zároveň přiznala, že výsledek referenda vypovídá o tom, že si Britové přejí zavedení kontroly přílivu lidí z EU.

Témata:  Velká Británie uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy