Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Chorvatsku mají vítěze. Pravice ale politickou krizi zřejmě neukončí

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zábřeb - Vítězem předčasných voleb v Chorvatsku se stalo konzervativní Chorvatské demokratické společenství (HDZ), když získalo 61 křesel ve 151členném parlamentu. Politická krize v zemi tak patrně bude pokračovat, jak avizovali politologové již před hlasováním.

Opoziční Národní koalice, vytvořená kolem Sociálnědemokratické strany (SDP), obsadí ve sněmovně 54 křesel. Předběžně to dnes ráno oznámila volební komise po sečtení všech odevzdaných hlasů.

Na nejistotě nic nemění skutečnost, že se nenaplnily předvolební průzkumy, které naznačovaly těsné vítězství socialistů. Na třetím místě totiž skončilo podle očekávání středopravé reformistické uskupení Most (které dosud tvořilo vládní koalici s HDZ), ale jen se 13 mandáty. Má tedy o šest méně než po loňských volbách, což znamená, že HDZ bude k sestavení vlády potřebovat ještě nejméně jednoho partnera, a to nemusí být snadné.

Vůdce vítězné strany Andrej Plenković ale věří, že se mu to podaří. "Jsem přesvědčený, že jsme strana, která bude mít tu čest zformovat stabilní budoucí vládu, která bude vládnout čtyři roky. Jsme otevření spolupráci se všemi stranami, které jsou nám programově a světonázorově blízké. Zaručuji, že příští chorvatská vláda bude stabilní a evropsky orientovaná," prohlásil Plenković.

Naznačil tak, že trvá na tom, co prohlásil před volbami, když vyloučil vytvoření takzvané velké koalice HDZ s jeho největším rivalem SDP.

Jako čtvrté ve volbách skončilo s osmi poslanci hnutí Živá zeď, které se dosud nepřiklání ani k HDZ ani k SDP. Tři křesla obsadí regionální strana Istrijské demokratické shromáždění, která se soustředí především na získání autonomie pro Istrii a na vytvoření euroregionu na Istrijském poloostrově, jehož části se nacházejí kromě Chorvatska také ve Slovinsku a v Itálii.

Témata:  Chorvatsko volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy