Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimky v šátcích jsou otrokyně, řekla ministryně. Kritika na sebe nenechala dlouho čekat

Irácká dívka s hidžábem
Irácká dívka s hidžábem
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Muslimské ženy nosící šátky jsou jako černoši, kteří se smířili s otroctvím, prohlásila francouzská ministryně pro práva žen Laurence Rossignolová. Vzápětí přišla vlna kritiky.

Rossignolová rovněž odsoudila módní značky, které na západních trzích nabízejí hidžáby, tedy tradiční muslimský šátek zakrývající vlasy a krk, či koupací oděvy pro muslimky.

Na twitteru se mezi kritikou vůči ministryni objevil i názor, že Rossignolová považuje za otrokyni například pilotku Spojených arabských emirátů Mariam Mansúríovou, která byla nasazena do bojů proti radikálnímu hnutí Islámský stát a která nosí hidžáb.

Podle BBC se ministryně za použití termínu nègre, který je chápán jako hanlivé označení černochů, omluvila. Ministryně označila využití slova nègre za chybu, zdůraznila však, že tak učinila ve spojení s dílem francouzského filozofa 18. století Charlese Montesquieua. Mezitím podepsalo několik tisíc lidí petici, která ji vyzývá k rezignaci.

Témata:  Francie muslimové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy