Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Madagaskaru byly nalezeny ohořelé trosky letadla. Pocházejí z pohřešovaného letu MH370?

Ostrov Reunion, na kterém byly pravděpodobně nalezeny trosky letu MH370
Ostrov Reunion, na kterém byly pravděpodobně nalezeny trosky letu MH370
Foto: Google Earth

Canberra - Na africkém ostrově Madagaskar byly nově nalezeny další kusy trosek, které by mohly pocházet z pohřešovaného boeingu Malaysia Airlines. Let MH370 zmizel v březnu 2014 cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, na palubě bylo 239 lidí.

Trosky našel amatérský americký hledač Blaine Gibson. Dva ohořelé kusy nalezl poblíž malé vesnice Sainte Luce na jihovýchodě Madagaskaru. Všech pět nově nalezených kusů je ze stejného materiálu, jako byly již dříve potvrzené části Boeingu 777 z letu MH370.

Dopisovatel BBC Richard Westcott uvedl, že je zatím příliš brzy, aby se dalo říci, zda nejnovější nálezy pocházejí z letu MH370. A i kdyby tomu tak bylo, mohly být ohněm poškozeny dlouho poté, co se letoun zřítil na zemi - úlomky mohl někdo třeba přiložit do ohně rozdělaného na pláži.

Pokud by ale experti dospěli k názoru, že trosky pocházejí z malajsijského letadla a že na palubě došlo k požáru, bylo by to být podle Westcotta zatím nejpřesvědčivější vodítko k objasnění osudu letounu. Snižovalo by to například pravděpodobnost teorie o sebevražedném manévru pilota, upozornil Westcott.

Pátrání po troskách na mořském dně má skončit v prosinci. Jestliže nebude pod hladinou nic nalezeno, budou trosky letadla vyplavované na vzdálených plážích pro experty jediným klíčem k tomu, co se s letadlem stalo, řekl Westcott.

Jak uvedl Gibson, který se živí jako právník v Seattlu, nové nálezy již byly předány vyšetřovatelům v Austrálii.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Madagaskar Austrálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy