Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé úřady pro migraci jsou zahlceny. Na konci srpna čeaklo na žádost 90 tisíc běženců

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) čekalo v Německu ještě koncem srpna asi 90 tisíc běženců na to, aby mohlo podat žádost o azyl.

Úřad očekává, že žádosti zvládne přijmout do konce září. Až se tak stane, budou se zaměstnanci úřadu pro migraci moci plně věnovat tomu, aby zvládli uzavřít 567.000 aktuálních azylových řízení. Šéf úřadu Frank-Jürgen Weise očekává, že jeho podřízení všechny žádosti vyřídí do poloviny příštího roku.

Potíže dělá hlavně řada starších složitých žádostí, které v průměru zpracovávají více než sedm měsíců. Nové žádosti naproti tomu BAMF zvládá vyřídit za asi 1,3 měsíce.

V loňském roce do Německa přišlo 1,1 milionu uprchlíků. Vysoký počet žádostí o azyl BAMF zahltil a úřad musel personálně posílit. Změnil také své postupy. Letos Německo očekává 300 tisíc běženců.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy