Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čím bude východ ohrožovat svět? Pět nejničivějších ruských zbraní budoucnosti

Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu  | foto: Alexabdr Smirnov
Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu | foto: Alexabdr Smirnov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ruská armáda se nachází v kritickém bodě. Bude-li chtít konkurovat západním vojskům, musí co nejdříve zmodernizovat většinu svého vybavení. Uvádí to server National Interest, který sestavil žebříček pěti nejničivějších ruských zbraní budoucnosti.

Stagnující ruská ekonomika v devadesátých letech postihla především ruskou výrobu nových zbraní. Ruská armáda tak byla podle serveru dlouhá léta odkázána na techniku vyrobenou za Sovětského svazu a nyní usoudila, že je čas na změnu. Plánů na konstrukci nových zbraní má ale Rusko hned několik, které jsou ty nejděsivější?

Tank T-14 Armata

První místo v žebříčku zaujímá modernizovaný tank Armata, který by měl na bojová pole poprvé vjet v roce 2018. Podle řady zahraničních expertů je tank Armata nejlepším tankem na světě. Odpovídá mu nejen vybavení a pancíř, ale i fakt, že posádka je vůbec poprvé umístěna do izolované pancéřové kapsle, zatímco zbraně jsou soustředěny ve věži. Zvyšuje se tak naděje na přežití i v případě přímého zásahu tanku.

Tank je vyzbrojen kulometem ráže 125 milimetrů a váží 50 tun. Podvozek má ale nosnost podstatně vyšší, a tak může na jeho platformě vzniknout bojové vozidlo pěchoty, samohybné dělo nebo obrněný transportér. Armata je údajně vybavena i technologií, která znemožňuje její zachycení radarem. Někteří ruští odborníci tank označují za "neviditelný".

Obrněný transportér T-15 Armata

Vozidlo sice vychází z podvozku bojového tanku T-14, jeho účel ale bude zcela odlišný. Bojové vozidlo pěchoty je obrněný transportér osazený dělem a má být tím nejlepším pomocníkem, jakého si mohou vojáci na bojovém poli přát.

Motor ukrývá sílu 1500 koňských sil a pod jeho pancíř se schová tříčlenná posádka a devět pasažérů. K jejich ochraně bude sloužit třicetimilimetrové dělo 2A42 a dvě protitankové rakety Kornet-EM.

Útočná helikoptéra Ka-52 Alligator

Modernizace se netýká jen pozemních, ale i vzdušných vojsk. Nový Ka-52 vychází z modelu představeném v osmdesátých letech minulého století, se kterým armáda učinila to samé, co americká armáda se svým AH-64E. Namísto vývoje nového stroje bylo jednoduše rozhodnuto o modernizaci existujícího modelu a jeho přízpůsobení novým podmínkám boje. Armáda plánuje nakoupit 140 Aligátorů.

Stejně jako T-15 bude i vrtulník osazen třicetimilimetrovým dělem 2A42, dále laserem zaměřovanými protitankovými raketami Vikhr nebo Ataka a protiletadlovými raketami Igla. Součástí bude i těžký kulomet a přídavné palivové nádrže zajišťující delší dolet. Dva turbínové motory VK-2500 zajišťují možnost létat do výšek větších než 5 km.

Taktický raketový komplex 9K720 Iskander-M

V průběhu studené války vyvinula ruská armáda mnoho taktických balistických raket krátkého doletu. Ty všakv dnešní době nenachází takové uplatnění, jako rakety dlouhého doletu, a právě Iskander má zajišťovat ten nejdelší. 

"Dosah Iskanderu je 599 kilometrů a přesnost zásahu je díky systému GLONASS a GPS od 5 do 7 metrů od cíle. To dělá Iskander mocnou taktickou zbraní proti cílům s vysokou prioritou," píše server. Komplex je ale sám o sobě nepohyblivý, jeho transport proto budou zajišťovat 8x8 armádní obrněné transportéry.

Odstřelovací puška SVK

Dragunov už vyšel z módy a ruská armáda potřebuje pro své snipery novou mocnou zbraň. Seznam proto uzavírá nová odstřelovací puška SVK, která svého předcůhdce v lecčem předčí.

Do pušky pasuje zásobník od SVD s ruskými náboji 7,62x54 mm R, tělo je vyrobeno z polymeru a automatika zbraně využívá plynový píst s krátkým chodem. Na rozdíl od předchozích zbraní byla ale puška oznámena teprve nedávno a je tedy otázkou, kdy a jestli vůbec se na bojišti objeví.

Témata:  Rusko Ruská armáda tank T-14 Armata

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy