Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V boji proti teroru musíme spolupracovat, žádá kandidát na eurokomisaře King

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Národní bezpečnost zůstává v Evropské unii výsostnou pravomocí členských zemí. Státy budou moci čelit nadnárodním hrozbám jako je terorismus či organizovaný zločin jen efektivní vzájemnou spoluprací.

Při slyšení před výborem europarlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci to dnes večer ve Štrasburku řekl Julian King, kandidát na nového britského člena Evropské komise.

V týmu Jeana-Claudea Junckera má mít pravděpodobně poslední zástupce Spojeného království v roli evropského komisaře na starosti právě boj proti terorismu, organizovanému zločinu a počítačové kriminalitě.

Dosavadní britský velvyslanec v Paříži své vystoupení před europoslanci začal ve francouzštině a zdůraznil, že osobně byl vždy hrdý jak na to, že je Brit, tak na to, že je Evropanem. "Nevidím mezi tím rozpor," prohlásil.

King, pokud ho později tento týden europarlament podpoří, nahradí Jonathana Hilla, který se funkce eurokomisaře vzdal poté, co na konci června Britové v referendu rozhodli o vystoupení Británie z Evropské unie.

Témata:  eurokomisaři terorismus EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy