Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajfun Meranti devastuje Čínu, bez proudu je přes milion domácností

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Peking - Tajfun Meranti, který se včera přehnal přes ostrov Tchaj-wan, dnes zasáhl jihovýchodní Čínu. Tam přerušil dodávky elektřiny pro 1,65 milionu domácností.

Zatím nejsou zprávy, že by si v Číně vyžádal také oběti na životech. Na Tchaj-wanu, kde řádil ve středu, připravil tajfun o život jednoho člověka a dalších 38 zranil.

Bouře při přechodu přes jižní Tchaj-wan mírně ztratila na intenzitě a v ranních hodinách místního času udeřila v čínské provincii Fu-ťien, blízko města Sia-men. Kvůli tajfunu byly zrušeny desítky letů a vlakových spojů, včetně 19 spojů vysokorychlostní železnice. Před bouří byly evakuovány desítky tisíc lidí a rybářské lodě se musely vrátit do přístavů.

Jen ve městě Sia-men je kvůli tajfunu bez elektřiny asi 320.000 domácností, po celé provincii Fu-ťien byly přerušeny dodávky elektrické energie pro 1,65 milionu domovů, sdělila čínská státní televize. V mnoha čtvrtích města Sia-men byly také přerušeny dodávky pitné vody. U některých výškových budov bouře rozbila okna.

Meranti je podle agentury Nová Čína nejsilnějším tajfunem, který zasáhl tuto část země od roku 1949 a celosvětově nejsilnější zaznamenaný tajfun v letošním roce.

Témata:  Čína Tajfun počasí tajfun Meranti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy