Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejstarší muž světa oslaví ve 113 letech bar micva

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelec Jisrael Kristal (113), který je nejstarším mužem planety, oslaví bar micva se stoletým zpožděním. Svátek uvedení židovských chlapců do dospělosti, který se měl konat v jeho 13 letech, mu překazila první světová válka.

Náboženský obřad oslaví Kristal se svou rodinou a přáteli v synagoze v Haifě. Muž, zapsaný v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší na světě, měl 113. narozeniny ve čtvrtek. Na tento den připadá výročí jeho narozenin podle gregoriánského kalendáře. Podle židovského je to až za čtrnáct dní, kdy bude také uspořádán obřad bar micva.

Kristalova dcera Šulamit Kuperstochová řekla stanici BBC, že otec vykoná obřad podle zvyku a bude mít tedy modlitební řemínky tfilin a krabičky se svitky z tóry, jež se připevňují jedna na ruku a druhá na hlavu. Pronese také nad tórou modlitbu.

Kristal se narodil v Polsku roku 1903 a obřad dospělosti měl slavit v roce 1916. Jeho matka už v té době ale byla tři roky po smrti a otec narukoval do ruské armády. Staral se o něj strýc a po první světové válce se odstěhovali do Lodže. Po obsazení Polska Německem v roce 1939 se celá rodina přesunula do lodžského ghetta. Kristal byl i s manželkou v roce 1944 poslán do Osvětimi. Jejich dvě děti už byly po smrti a jeho žena věznění nepřežila. S druhou manželkou se v roce 1950 přestěhoval do Izraele.

Témata:  nejstarší lidé Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy