Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavy unijních zemí ukončili v Bratislavě dopolední kolo jednání

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie skončili na summitu v Bratislavě s dopolední částí své debaty, která měla být věnována reflexi stávajícího neutěšeného stavu evropského bloku.

Po společném fotografování je nyní čeká neformální oběd při projížďce po Dunaji. Podle diplomatických zdrojů ČTK se v jednacím sále na Bratislavském hradě intenzivně diskutovalo od první chvíle a ke slovu se zatím ani nedostali všichni účastníci schůzky. Je tak možné, že celé dnešní neformální setkání skončí později než se původně očekávalo.

Dopolední debata na Bratislavském hradě měla být podle různých účastníků summitu otevřeným a upřímným rozhovoru o stavu, ve kterém se Evropská unie nachází nejen v důsledku červnového rozhodnutí Británie odejít z bloku, ale také kvůli mnoha sporům například ohledně řešení migrační krize.

Diplomaté obeznámení s děním v sále ale naznačují, že předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi se příliš nepodařilo udržet původní plán, kdy dopoledne mělo být věnováno "diagnóze stavu" a odpoledne možným návrhům řešení. Prezidenti a premiéři již dopoledne hovořili jak o příčinách, tak rovnou o návrzích, jak dál.

Dnešní neformální summit má především demonstrovat odhodlání překonat rozpory mezi členskými zeměmi a zdůraznit zájem všech zbývajících 27 států pokračovat s evropským projektem i po britském odchodu.

Témata:  EU Summit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy