Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA pomůžou Ukrajině. Pošlou peníze na lepší bezpečnost státu

Arsenij Jaceňuk, ukrajinský premiér a Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Arsenij Jaceňuk, ukrajinský premiér a Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Washington - Americký viceprezident Joe Biden na okraj summitu o jaderné bezpečnosti hovořil s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Spojené státy poskytnou Kyjevu další finanční pomoc, tentokrát to bude ve výši 335 milionů dolarů.

Peníze mají jít na posílení bezpečnosti. Biden ocenil Porošenkovo úsilí o vytvoření stabilní vlády, která by se zaměřila na uskutečnění nezbytných reforem. Tato etapa má podle Bidena zásadní význam pro uvolnění mezinárodní finanční pomoci, včetně třetí americké záruky na půjčky v objemu jedné miliardy dolarů.

Ukrajina je bez funkční vlády od poloviny února, kdy podporu původně pětičlenné vládní koalici vypověděly tři parlamentní strany. Ekonomika země loni klesla o více než deset procent.

Ukrajinská vláda se snaží ukázat, že prosazuje reformy. Výměnou za to má Kyjev během čtyř let získat od mezinárodních věřitelů, mezi nimiž je Mezinárodní měnový fond (MMF) či Evropská unie, celkem 40 miliard dolarů.

Biden oznámil loni v prosinci americkou pomoc ukrajinské vládě ve výši téměř 190 milionů dolarů.

Témata:  Joe Biden Petr Porošenko USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy