Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Florida se potýká s vážnou ekologickou havárií, občané se to dozvěděli po třech týdnech

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Tampa - Úřady na Floridě se potýkají s vážnou ekologickou havárií. Přes osm milionů hektolitrů radioaktivní vody uniklo koncem srpna v místě podzemního zdroje pitné vody. Veřejnost se o problémů dozvěděla ale až v pátek.

Místo úniku se nachází necelých 50 kilometrů od Tampy a místní podzemní voda je zdrojem pro tisíce lidí. Firma Mosaic, výrobce fosfátových hnojiv, která na únik veřejnost upozornila až po třech týdnech, tvrdí, že únik nepředstavuje pro veřejnost žádné zdravotní riziko.

Díra s průměrem přibližně 15 metrů se vytvořila v místě, kde firma skladovala odpad, v těsné blízkosti nádrže s odpadní vodou. V ní byla obsažena chemická látka známá jako fosfosádra, která je mírně radioaktivní.

Pod zem se od havárie dostalo přes tři čtvrtě milionu krychlových metrů vody, což odpovídá objemu menšího českého rybníka. "Podzemní voda se pohybuje velmi pomalu. Neexistuje absolutně žádné riziko pro nikoho," řekl televizi CBS David Jellerson z vedení společnosti.

Ekologové však varují. "Je těžké jim věřit, když říkají ´žádný strach´ a drželi to v tajnosti tři týdny," řekla Jacki Lopezová, floridská ředitelka celonárodní neziskové organizace Centrum pro biologickou diverzitu.

Témata:  USA ekologická havárie voda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy