Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 85 let zemřel německý herec Hilmar Thate

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín - Ve středu 14. září zemřel německý filmový a divadelní herec Hilmar Thate, bylo mu 85 let. V roce 1999 získal cenu za nejlepší herecký výkon na MFF v Karlových Varech.

Hereckou kariéru zahájil v 50. letech a brzy se stal jednou z největších divadelních hvězd NDR. Diváci oceňovali především jeho ztvárnění Richarda III. ve stejnojmenné hře Williama Shakespeara.

Souběžně s divadelní kariérou vystupoval Thate i ve filmu a v televizních seriálech. Miláčkem televizních diváků se stal hlavně díky kriminálnímu seriálu Daniel Druskat, který se vysílal ve druhé polovině 70. let.

Thate se ale po roce 1976 potýkal i s perzekucí ze strany komunistického režimu, poté co podepsal petici na protest proti tomu, že NDR zbavila občanství písničkáře Wolfa Biermanna. Protože režim Thatemu zakazoval vystupovat, rozhodl se herec emigrovat a od roku 1980 vystupoval v Západním Berlíně.

V roce 1999 ho porota filmového festivalu v Karlových Varech vyhlásila nejlepším hercem za jeho výkon ve snímku režiséra Andrease Kleinerta Cesty do noci.

Témata:  úmrtí kultura

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy