Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský velvyslanec v Rijádu potají konvertoval k islámu

islám
islám
Foto: Pixabay

Rijád/Londýn – Velvyslanec Velké Británie v Saudské Arábii tajně konvertoval k islámu. Vše vyšlo najevo až ve chvíli, kdy vykonal hadždž, tedy pouť do Mekky. Informuje o tom britský list The Telegraph.

To, že velvyslanec v Rijádu Simon Collins konvertoval k islámu, vyplulo na povrch ve chvíli, kdy se na Twitteru objevily fotografie, které zobrazovaly jeho a jeho ženu Hudu v tradičních bílých šatech muslimských poutníků u britského konzulátu v Mekce.

Jako první fotku zveřejnila Fawziah Al-Bakrová, saudská aktivista za práva žen. „První britský velvyslanec v Sadské Arábii provádí hadždž se svou ženou paní Hudou poté, co konvertoval k islámu. Díky Bohu," napsala ke snímku.

أول سفير بريطاني للمملكة يؤدي فريضة الحج بعد اسلامه:سيمون كوليز مع زوجته السيدة هدي في مكة. الحمدلله pic.twitter.com/Gk3323d3ce

— فوزية البكر (@fawziah1) 12. září 2016

 

Šedesátiletý diplomat, který hovoří plynně arabsky, informaci později sám potvrdil. „Bůh Vám žehnej. Stručně řečeno: konvertoval jsem k islámu po 30 letech života v muslimských společnostech a před tím, než jsem se oženit s Hudou, "napsal.

Collins konvertoval už v roce 2011, krátce před tím, než si vzal svou ženu, muslimku původem ze Sýrie. Někteří jeho kolegové prý o všem věděli, veřejně známá však tato informace až doteď nebyla.

Zpráva o tom, že velvyslanec přijal islám s sebou přinesla vlnu on-line blahopřání ze Saúdské Arábie i z celého muslimského světa. Britské ministerstvo zahraniční informaci komentovat odmítlo, uvedlo pouze, že jde o osobní věc velvyslance.

Obecně se uvádí, že je Collins první britský velvyslanec, který pouť do Mekky absolvoval, server The Telegraph ale dodává, že se předpokládá, že k islámu konvertovali i někteří další britští diplomaté.

Collins zastává post velvyslance v Saudské Arábii od roku 2015. Mezi roky 2007 a 2012 působil v Sýrii, pak ale došlo k přerušení diplomatických styků mezi britskou vládou a Damaškem. Ještě předtím zastupoval svou zemi v Kataru či v Iráku.

Témata:  Velká Británie Saúdská Arábie Mekka Islám

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy