Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pěti americkým státům hrozí nedostatek paliva, z ropovodu unikl milion litrů ropy

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Washington - Pěti americkým státům hrozí nedostatečné zásobování palivem poté, co z ropovodu spojujícího Texas a New Jersey uniklo kolem milionu litrů ropy.

K úniku došlo v okolí města Helena v Alabamě. Podle provozovatele potrubí vyteklo mezi 950.000 a 1,3 milionu litrů ropy. Přesné množství se nepodařilo určit, protože není známo, jak dlouho surovina z ropovodu prosakovala.

Podle organizací na ochranu životního prostředí ropa unikla v mimořádně ekologicky citlivém prostředí a vláda v Alabamě by měla zajistit, že nedojde k ohrožení zdraví obyvatel. Dle úřadů je ale únik pod kontrolou.

Provozovatelé ropovodu potrubí odstavili, aby odstranili příčinu úniku. Ropa jím nezačne znovu proudit dřív než během příštího týdne. Pět států na jihovýchodě USA proto zrušilo omezení pro dobu, kdy mohou jezdit kamiony, aby cisterny s ropou mohly nahradit fungování ropovodu.

Témata:  ropa USA ekologická havárie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy