Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Imámové falšují doklady, snaží se migranty dostat do Evropy

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Londýn – Britské ministerstvo vnitra odhalilo sérii imigračních podvodů. Díky nim se do země měly dostat stovky přistěhovalců, kteří využili zákony o sjednocování rodin. Podle zprávy úřadu, na kterou odkazuje server Breitbart, se na podvodech podíleli imámové z jedné mešity v Kuvajtu.

Ministerstvo odhalilo zřejmě zfalšované oddací listy pro migranty, podle kterých byli jejich majitelé příslušníky menšiny Bidúnů, tedy lidí bez národnosti. Kořeny skupiny spadají do doby, kdy obyvatelé nově vznikajících politických celků v oblasti Perského zálivu získávali občanství, mnoho z nich se vak ocitlo bez nároku na ně. Šlo například o kočovné beduíny, kteří bez omezení přecházeli hranice sem a tam.

Právě třeba Kuvajt Bidúnům občanství odpírá, Británie jim ale často uděluje azyl. Podle dokumentu, na který se server okazuje, se díky 29 takovýmto migrantům do země dostala další asi stovka lidí, kteří využili práva na sjednocení rodiny.

Ministerstvo vnitra teď uvedlo, že objevilo „významný počet" případů, kdy byli oddací listy těchto osob vydány stejnou mešitou a podepsány čtyřmi nebo pěti stejnými imámy. Všem 29 migrantům zapleteným do podvodu už byl status uprchlíka zrušen.

Poprask vyvolalo zjištění týkající se víz do Jordánska pro údajné Bidúny z let 2012 a 2013, kdy se v žádostech a v rozhovorech s migranty objevily jisté anomálie, které se týkaly „nepravděpodobných údajů o cestě do Jordánska" a faktu, že tito migranti „věděli jen velmi málo nebo vůbec nic o Kuvajtu".

V Kuvajtu jsou příslušníci této menšiny považován za nelegály, nepožívají tak výhody, které mají ostatní obyvatelé státu bohatého na ropu – nemají tedy nárok na sociální dávky nebo třeba na bezplatné vzdělání, Kuvajtská vláda tvrdí, že drtivá většina Bidúnů jsou nelegální ekonomičtí migranti z okolních zemí, jako je Irák a Saúdské Arábie, a proto nemají nárok na státní příslušnosti.

Podle informací z května žije komunita asi 300 kuvajtských Bidúnů v takzvané „Džungli" v Calais v naději, že budou moci vstoupit do Spojeného království a že „desítky dalších" bydlí v nedalekém táboře u Dunkerque.

Témata:  Velká Británie Kuvajt

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy