Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omezení práv občanů EU v Británii? V4 podpoří i další státy, věří Fico

Bohuslav Sobotka a Rober Fico
Bohuslav Sobotka a Rober Fico
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Slovenský premiér Robert Fico věří, že i další státy Evropské unie podpoří postoj V4 k Británii, která prý chce po brexitu omezit práva osob z unie.

"Myslím si, že jestliže visegrádská čtyřka mluví o důsledné ochraně národních zájmů (...), že tu najdeme pochopení i u dalších evropských partnerů," odpověděl dnes Fico v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce na dotaz moderátora, zda má postoj V4 podporu sedmadvacítky.

Fico zdůraznil, že vyjednávání o statusu vzájemných vztahů mezi EU a Velkou Británií musí respektovat oprávněné zájmy občanů V4, kteří v Británii působí.

"Bojíme se toho, že vznikne jakási druhá kategorie, druhá třída občanů pracujících ve Velké Británii, kteří nebudou mít stejná práva," podotkl.

Postoj V4 je podle Fica v souladu s podmínkami, na kterých se EU shodla bezprostředně po referendu o brexitu - tedy mimo jiné s tím, že si Británie "nebude vybírat třešničky z dortu". "Například když bude chtít mít přístup na jednotný evropský trh, bude muset respektovat čtyři základní svobody v unii, především svobodu pohybu," dodal.

Témata:  Robert Fico EU Brexit

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy