Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud nezastavíme příliv nelegálních migrantů, opět selžeme, varuje Fico. Pobřežní stráž EU nastartuje do konce roku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Evropská pobřežní a pohraniční stráž, která má zefektivnit ochranu vnějších hranic unie v souvislosti s nelegální migrací, začne fungovat do konce letošního roku. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl slovenský premiér Robert Fico.

Fico se domnívá, že až bude Slovensko předávat předsednictví unie Kypru, stráž už bude fungovat. "Legislativně byly všechny kroky udělané, plán je velmi jasný: do konce roku Evropskou pobřežní a pohraniční stráž nastartovat se vším, co k tomu patří. Myslím, že si všichni uvědomují, že pokud nezastavíme příliv nelegálních migrantů do Evropy, tak opět selžeme," uvedl.

"Musíme tam dát peníze, musíme tam dát lidi, jako je nyní posíláme do Bulharska - policisty, peníze, techniku. Toto je ta solidarita," prohlásil slovenský premiér v reakci na kritiku rakouského kancléře Christiana Kerna, že země V4 jsou vůči uprchlíkům málo solidární.

Bratislavský summit podle Fica přinesl rozhodnutí neotvírat témata, která EU rozdělují, a to včetně uprchlických kvót. Namísto toho účastníci hovořili o tématech, která je spojují, například právě o ochraně vnějších hranic.

Výsledky summitu ohledně migrace kritizoval italský premiér Matteo Renzi a maďarský premiér Viktor Orbán. Fico k tomu řekl, že se na setkání nechce dívat takto negativisticky. Nechápe, nač si Renzi stěžuje, když bratislavská deklarace jasně stanoví záměr uzavírat s africkými státy dohody o tom, aby zadržovaly běžence na svém území.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k tomu řekl, že Renzi je nespokojený, protože součástí jeho agendy jsou kvóty. "Summit kritizoval Viktor Orbán a Renzi, a přitom pohledy těchto dvou politiků na řešení migrační krize nemohou být vzdálenější. To jsou lidé, kteří stojí na dvou pólech. V Bratislavě zvítězil středový pohled," uvedl Sobotka.

Témata:  EU Robert Fico uprchlíci

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy