Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Kaskadér se nechal vystřelit v raketě. V rychlosti 644 km/h přeletěl nad kaňonem

Kaskadéra vystřelili z děla. V rychlosti 644 km/h přeletěl nad kaňonem
Kaskadéra vystřelili z děla. V rychlosti 644 km/h přeletěl nad kaňonem
Foto: YouTube

Shake River (USA) - Před zraky diváků vystřelilo dělo do výšky profesionálního kaskadéra Eddieho Brauna. Ve speciálně vyrobené raketě přeletěl přes kaňon Snake River v Idahu široký téměř 430 metrů. Na druhé straně bezpečně přistál.

Kaskadér (54) se v raketě nechal vystřelit ze strmé rampy do výšky 914 metrů. Během čtyř vteřin dosáhla rychlosti 644 kilometrů v hodině. Na padáku se pak raketa s Braunem snesla do pole na druhé straně kaňonu.

"Nedělal bych to, kdybych si myslel, že to nevyjde," řekl po seskoku deníku Time. Svého syna ale požádal, aby svou sestru za něj přivedl k oltáři, kdyby let nepřežil. Přelet nad kaňonem ho nevyšel nejlevněji - zaplatil za něj v přepočtu 36,3 miliónu korun.

Úspěšný kaskadér našel inspiraci v Evelu Knievelovi, po kterém také pojmenoval svou raketu Evel Spirit (Evelův duch). Kaskadér Knievel se pokusil přeletět stejný kaňon v roce 1974, ale předčasně se mu ale otevřel padák. Knievel pokus přežil, zemřel až v roce 2007.

"Neudělal jsme nic, co by on nedokázal. Jednoduše dokončuji jeho sen. Kolika lidem se povedlo dotáhnout do konce sen svého hrdiny," řekl Braun.

Témata:  muži adrenalinový sport kuriozity

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy