Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko plánuje obnovit KGB? Vznikne nové a velmi mocné ministerstvo státní bezpečnosti

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva – Ještě před ruskými prezidentskými volbami, které jsou naplánovány na rok 2018, by mělo dojít k rozsáhlé reformě ruského federálního policejního systému. V podstatě tak dojde o obnovení nechvalně známé KGB. Píše to server The Moscow Times s odvoláním na list Kommersant.

V Rusku vznikne nové "Ministerstvo státní bezpečnosti", které by mělo stát na základech současné Federální bezpečnostní služby (FSB). Podle listu Kommersant tak v podstatě dojde k obnovení slavné sovětské tajné služby KGB.

Pod novým úřadem by měly být zahrnuty ruské zahraniční rozvědky a většina jednotek ze Spolkové ochranné služby, která hlídá nejvýše postavené veřejné činitele Ruska. Nové ministerstvo bezpečnosti nebude vyšetřovat pouze případy, které přinese federální vyšetřovací výbor a ministerstvo vnitra, ale bude také provádět procesní dohled nad těmito agenturami. Kromě toho bude nová služba zodpovědná za zajištění bezpečnosti všech donucovacích a bezpečnostních agentur.

„Jestliže jsme předtím my [agenti FSB] pouze zajišťovali podporu pro vyšetřování, nyní budeme mít za úkol sledovat jejich pokrok od okamžiku obvinění z trestného činu až do chvíle, kdy se případ dostane k soudu," uvedl nejmenovaný zdroj z Federální bezpečnostní služby. Zdůraznil také, že je řeč také o případech vysoce postavených osob, včetně obvinění z korupce. Zdroj také řekl, že agenti budou sledovat, jak efektivně využívají vyšetřovatelé zprávy tajných služeb, které jim poskytuje státní ministerstvo bezpečnosti.

Jednou z největších překážek Kremlu je však nalezení peněz na financování této nové policejní agentury, píše Kommersant. Tyto reformy a vytvoření státního ministerstva bezpečnosti má být dokončeno před prezidentskými volbami v roce 2018, ale kvůli rozpočtovým omezením to bude těžké. I podle nejkonzervativnějších odhadů by vláda musela zaplatit na odstupném pro stávající zaměstnance, kteří si nebudou přát sloužit v novém systému, několik desítek miliardu rublů.

Témata:  Rusko FSB KGB (sovětská tajná služba)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy