Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie zadržela kvůli falešnému poplachu 16letého chlapce

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzské úřady dnes zadržely 16letého chlapce v souvislosti se sobotním falešným poplachem, který vyvolal obavy, že v pařížském kostele došlo k novému teroristickému útoku.

Vláda dnes dala najevo, že za zbytečnou mobilizaci bezpečnostních sil bude po původcích poplachu požadovat plnou finanční kompenzaci.

Asi stovka francouzských policistů v sobotu odpoledne zasahovala v centru Paříže poté, co se roznesla fáma, že v místním kostele někdo drží rukojmí a že v budově byly slyšet výstřely. Kolem chrámu vybudovali policisté zátarasy a úřady povolaly i policejní vrtulník. Nakonec se ale ukázalo, že někdo spustil poplach výhrůžkami na internetové síti.

Zadržený mladík se k odpovědnosti za poplach sám přihlásil na internetu, kde se chlubil, že ho nikdy nechytí. Několika médiím poskytl i rozhovor po síti. Svůj čin zdůvodnil přáním vyvolat nějaké pozdvižení. Nevedly ho k tomu prý žádné politické či náboženské motivy.

Úřady pátrají ještě po jeho kamarádovi, kterého podezřívají ze spoluodpovědnosti za tento čin. Oba mladíci se na svých účtech na internetové síti vyznávají z obdivu k francouzsko-izraelskému hackerovi známému pod přezdívkou Ulcan, který je údajně odpovědný za podobné případy vyprovokování policejních akcí ve Francii. Ulcan ale tento poslední čin odsoudil a jeho původce označil za nezralé osoby, upozornil server týdeníku L'Express.

Témata:  Francie terorismus

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy